Bao Buns
- Verwarm de melk en het water in een pan op het vuur, zorg ervoor dat het niet te warm wordt.
- Doe de gist en het suiker erbij. Laat het 15 minuten op een warme plek staan zodat de gist actief wordt. Meng het mengsel daarna met de bloem samen tot een glad beslag.
- Laat het mengsel in de kom op een warme plek 40 minuten rijzen.
- Kneed het deeg 10 minuten zodat de gluten hun werk kunnen doen. En maak van het deeg, balletjes van ongeveer 45 gram.
- Rol de balletje uit tot een ovale vorm en smeer wat olie op het deeg en vouw ze dubbel.
- Leg de dubbelgevouwen deegbollen op een geoliede bakplaat, dek het af met wat huishoudfolie of een natte doek. Laat weer 25 minuten op een warme plek rijzen.
- Kook wat water in een pan op het vuur en zet er een stoommandje bovenop (of een vergiet met deksel erop) en stoom de broodjes in 15 minuten gaar!
INGELEGDE GROENTE
- Snijd de komkommer in dunne plakken, de ui in dunne halve ringen en doe in aparte kommen, de wortel doe je in een andere kom.
- Kook wat water en leg hier de rode ui kort in.
- Mix de suiker, koud water en azijn met elkaar en verdeel over 3 potten/bakken. Doe in de ene pot de komkommer, de 2e pot de wortel en in de andere de geblancheerde ui. Laat staan in de koelkast tot gebruik.
SPEK
- Mix alle ingrediënten (behalve de speklappen) door elkaar in een pan op middelhoog vuur.
- Bak de speklappen in een andere pan met olie op het vuur.
- Zorg dat de saus indikt en doe daarna de gebakken speklappen er in, zet vuur laag en laat karamelliseren.
RENDANG
- Schil je gember schoon met een lepel., zelfde doe je met je Laos.
- Daarna doe je alle ingrediënten voor boemboe in een blender en mix je het goed.
-
Snij je riblappen blokjes en doe de boemboe in een pan met dikke bodem en bak je mengsel een beetje aan. Leg een knoop in je citroengras, snij het kontje eraf en doe het bij de kruidenmengsel in de pan samen met de kokosmelk.
-
Doe vervolgens de schijfjes palmsuiker erbij en het bouillon blokje verkruimelen je er doorheen. Daarna doe je het vlees in de pan.
-
Laat je vlees nu op laag vuur voor 3 á 4 uur lekker staan.
PULLED CHICKEN
- Snijd de kippendij doormidden en bak in een pan met olie op het vuur voor ongeveer 10 minuten. Snijd ondertussen de ui en knoflook fijn en bak dit mee met de kip.
- Voeg de sambal en kruidenpoeders er aan toe: gemberpoeder, nootmuskaat en koek & speculaaskruiden.
- Voer de laurier, kruidnagel, het kaneelstokje, suiker en steranijs en schenk vervolgens de bouillon en ketjap erbij. Roer goed en laat met deksel op laag vuur staan. In ieder geval 4 uur, maar hoe langer hoe beter. De kip valt van zelf uit elkaar.
- Maak sajoerboontjes: Verhit eenpan met olie op het vuur en voeg daar de gesneden bosui, knoflook, ketjap, gemberpoeder en korianderzaad aan toe.
- Na ongeveer 2 min. voeg je de ongekookte (gepunte) boontjes er aan toe en roer dit door elkaar.
- Voeg de kokosmelk, bouillon en sambal er aan toe en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 10 minuten koken. Daarna haal je de deksel van de pan en laat je het bijna droogkoken.
Serveer de broodjes met de ingelegde groente en eventueel met gesneden bosui en sesamzaadjes.